A kép forrása: Dívány
Neked is feltűnt már, hogy mennyire nincs íze a bolti epernek? Nem vagy vele egyedül! A kutatók most rájöttek az okára.
A zöldség-gyümölcsök minősége egyre rosszabb a boltokban, és az eper sem kivétel. A magyar és külföldi eper között különbségek vannak az érés és ízvilág tekintetében. A Journal of Agricultural and Food Chemistry című tudományos folyóiratban megjelent kutatás szerint az eper ízét és illatát az benne lévő glükóz vagy fruktóz koncentrációja, valamint az illékony vegyületek határozzák meg. A mezőgazdaságban alkalmazott gombaölő szerek befolyásolhatják az íz- és aromaanyagok, valamint a tápanyagok termelődését az eprekben. A boszkalid és difenokonazol nevű peszticidok komoly kémiai változásokat okoznak az eprekben, befolyásolva a cukrok és illékony vegyületek termelését. A frissesség fontos szempont az eper vásárlásakor, figyelmet kell fordítani a szár, a levelek, valamint az eper mérete és állapota alapján.