A kép forrása: Dívány
Nem csak a magyar kultúrtörténetben játszik fontos szerepet, a szervezetünk számára is aranyat ér ez a gyümölcs.
A szőlő számos jótékony hatással van az egészségre, mivel rengeteg antioxidánst, polifenolt, antocianint, rostot és káliumot tartalmaz. Ezek segítenek megőrizni az erek rugalmasságát, csökkentik a vérnyomást, védelmet nyújtanak a szív- és érrendszer egészségére, valamint védik a szemet károsító UV-sugárzással szemben. A szőlőlé fogyasztása javítja a reakcióidőt, a kognitív feldolgozás sebességét, a hangulatot és a stresszkezelést. Emellett pozitív hatással van az agyműködésre, a fizikai erőfeszítésre és az idegrendszer erősítésére. A szőlő fogyasztása jótékony hatással van a májra, az epehólyagra, a vesékre, a hólyagra, a tüdőre, valamint kitisztítja a légutakat. Ez a gyümölcs kiválóan alkalmas az étrendbe illesztésre, valamint gyógynövényként is hatékonyan alkalmazható.