A kép forrása: Dívány
Egyre több élelmiszeripari összetevő, adalékanyag kerül a világ számos pontján tiltólistára egészségkárosító hatása miatt.
Az E171-ként ismert titán-dioxid ellen az Európai Unióban már tiltólistára került, mivel gyulladásos betegségeket okozhat, rontja a szervezet ellenálló képességét, és DNS-károsodást idézhet elő, amely daganatos megbetegedéshez vezethet. Az Amerikai Egyesült Államokban is az emberi fogyasztásra szánt termékekből kikerül az élelmiszeripari tiltólistára. Az E171 a naptejek és gyógyszerek összetevője, de ételszínezőként is használják, és súlyos egészségkárosító hatással lehet. Az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása jelentős egészségügyi kockázatot jelent. Az Egyesült Államok is követni szándékozik az európai szabályozást, és fontos lépéseket tesz a titán-dioxid használatának korlátozására.