Az ízek forradalma: A magyar konyha átváltozása a szocializmus alatt

Az ízek forradalma: A magyar konyha átváltozása a szocializmus alatt

Így vált egy hétköznapi ételünk a szocializmus slágerfőztjévé.

A II. világháború után komoly változásokon ment keresztül a magyar társadalom. Az iparosodás és az infrastruktúrafejlesztés hatására sok embernek kellett feladni korábbi életmódját. Az üzemekben és iskolákban létesült üzemi konyhák sokasága, és megjelent a tömegétkeztetés. A háború után két évtizednek kellett eltelnie, hogy bizonyos hiánycikkek újra elérhetővé váljanak. A szocialista időszak alatt az élelmiszerellátás jelentős nehézségekkel küzdött, és az ételetek egyszerre táplálóak, egészségesek és gyorsan elkészíthetőek lettek. A háztartási gépek és a hűtőszekrények megjelenése hatással volt az ételek elkészítésére, de a fűszeres, kalóriadús ételek még mindig népszerűek idehaza.

Tovább a cikkhez