A kép forrása: Dívány
A karakteres ízű fűszer az egyik legkiválóbb antioxidáns-forrás, amelynek vitamintartalma is jelentős.
A Cayenne-bors valójában nem is bors, hanem a csípős csilipaprika fűszerként használt durva őrleménye. Az elnevezése valószínűleg félrefordítás eredménye, a “Cayenne pepper” kifejezésből származhat. A növény Dél-Amerikából, pontosabban a jelenlegi Francia Guyana területéről származik, ahol az indiánok kezdték termeszteni. A Cayenne-bors rendkívül csípős, a Scoville-skálán 30-50 ezer értékkel szerepel, míg a magyar csípős paprika csak 1000-2500-as értékkel. Fogyasztása esetén óvatosnak kell lenni, de rendszeres fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár. Gazdag C-vitaminban, A-vitaminban, B6-vitaminban és K-vitaminban, valamint antioxidánsokat és kapszaicint is tartalmaz, amelyek védik a sejteket, támogatják a szív egészségét, és csökkentik a vérnyomást.