A kép forrása: Dívány
Nemrég kiderült, hogy ebben az italban található hatóanyagok segíthetnek megelőzni a demenciát.
Egy friss tanulmány kimutatta, hogy a természetes gyümölcslevek, például a 100 százalékos narancslé mérsékelt fogyasztása csökkenti a demencia kockázatát. Ugyanakkor a mesterségesen édesített italok és a cukorral édesített italok napi fogyasztása növelheti a demencia kialakulásának kockázatát. A kutatásban 170 ezer demenciában nem szenvedő idős ember vett részt, és három évig kellett különböző italokat fogyasztaniuk. Az eredmények szerint a zöldségfogyasztás is fontos szerepet játszik az agyi egészség megőrzésében, és a flavonoidban gazdag ételek jelentős mértékben javíthatják az agy egészségét. A flavonoidok, mint például a narancslében és az áfonyában megtalálható vegyületek, segíthetik az agy védelmét, az oxidatív károsodások elleni védekezést, valamint a neuronok jelátviteli hatékonyságának növelését.