A kép forrása: Dívány
Megnő a vérrögképződés kockázata, ha ilyen édesítőszert tartalmazó élelmiszert fogyasztunk.
Az elmúlt évtizedekben a cukorhelyettesítőket tartalmazó élelmiszerek fogyasztása jelentősen megnőtt, azonban aggasztó egészségügyi hatásokat tapasztaltak. A friss tanulmány szerint az alacsony kalóriatartalmú cukorpótló xilit összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri betegségek kockázatával, mivel a vér könnyebb alvadását okozhatja. A kutatások laboratóriumi és állatkísérletekkel igazolták ezeket az egészségkárosító hatásokat. Az egészséges önkéntesekre végzett vizsgálatok során megfigyelték, hogy a xilit szintje ezerszeresére nőtt a nyírfacukrot tartalmazó ital fogyasztása után, és a magas xilitszinttel rendelkezőknek a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata kétszer akkora volt, mint az alacsony szinttel rendelkezőknél. A xilit fogyasztását cukorbetegeknek ajánlják, azonban éppen ők vannak leginkább kitéve a véralvadás veszélyének, ami miatt a tanulmány eredményei rendkívül fontosak. A xilitet számos élelmiszerben megtaláljuk, és bár természetes édesítőszerként népszerűsítik, kutatások szerint a mesterséges édesítőszerek kétélű hatásúak lehetnek, mivel megnehezítik a fogyást.