Egészségünkre veszélyes hormonkárosító anyag rejtőzik az ételeinkben és a konyhánkban

Egészségünkre veszélyes hormonkárosító anyag rejtőzik az ételeinkben és a konyhánkban

Az ilyen típusú élelmiszerekben nagyobb mennyiségben megtalálható anyag igazoltan hormonkárosító hatású.

A német fogyasztóvédelmi szervezet vizsgálata szerint az 58 mintából 51-ben találtak hormonkárosító BPA-t, ami körülbelül 90% a termékeknek. Az EU-ban már tiltották a biszfenol-A használatát a cumisüvegek és pénztárgép nyugtáinak gyártásánál. Az élelmiszer-csomagolásokban való használatáról uniós szinten folynak a tárgyalások. Az elfogadható napi beviteli értéket 2023 áprilisában csökkentették az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) által, miután az egereken végzett vizsgálatok során megfigyelték az immunrendszerre gyakorolt hatását. A német szakértők sok készételeben és levesben magas BPA-koncentrációt állapítottak meg a teszt során. A gyártók igyekeznek csökkenteni a BPA mennyiségét a konzervdobozokban az epoxigyanta nevű anyag mellőzésével.

Tovább a cikkhez