A kép forrása: Dívány
Az értékes gyümölcsök tömegével teremnek az utak mellett.
A birsalma őshonos növény Délnyugat-Ázsiában, és régóta fontos része a hazai konyhának. Vitamindús, pektinben gazdag gyümölcse télen érik be, és almabor, pálinka, sütés utáni gyümölcslé, kompót, zselé, valamint birsalmasajt készíthető belőle. Emellett népi gyógyászatban is alkalmazták köhögéscsillapítóként, valamint aranyér, bőrproblémák, gyomor- és bélproblémák kezelésére. Gazdag A-, B- és C-vitaminban, rostokban, vasban, káliumban, magnéziumban és cinkben. Tartalmaz bioaktív összetevőket és erős antioxidánsokat, amelyek védik a szív- és érrendszeri megbetegedésektől. A birsalma húsa birsalmasajtként, lekvárként vagy kompótként ajánlott, és pótolja a hideg napok idején a megfelelő mennyiségű vitamint. A borkedvelők számára ismerős fogalom a cserzőanyagok, amelyek képesek elpusztítani káros baktériumokat és gombákat.