A kép forrása: Dívány
Az egészségesnek hitt frissítőkről egy kutatás során derült ki, hogy milyen súlyos következményekkel jár a fogyasztásuk.
A kutatás arra világít rá, hogy a cukros italok, beleértve az üdítőket és a gyümölcsleveket, káros hatással lehetnek a nyál mikrobiomjára. A vizsgálat során résztvevők étkezési szokásait térképezték fel, és kiderült, hogy a cukros italok fogyasztása hozzájárulhat a savtermelő baktériumok mennyiségének növekedéséhez, változást okozva a szájüregi mikrobiom összetételében. Ennek következtében a nyálmikrobióma megváltozása bizonyos betegségekre hajlamosíthat, mint például fogszuvasodás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek, valamint bizonyos daganatos megbetegedések. Fontos megfigyelés, hogy a nyálmikrobióma összetételének megváltozása komoly problémákhoz vezethet, és a cukros italok fogyasztása súlyos betegségek kialakulását is elősegítheti.