A kép forrása: Dívány
A legenda úgy tartja, hogy az eszkimók adhatták az ötletet a szűk 70 évvel ezelőtt hódító útjára indult ételhez.
A gyorsfagyasztott halrudacska népszerű a gyerekek és felnőttek körében, mivel szálka nélküli, nincs halszaga és könnyen elkészíthető. A halrudacskák története Angliában kezdődött, de az eljárás eredete az eszkimókhoz vezethető vissza. Az eszkimók hagyományát Clarence Birdseye fejlesztette tovább, és így születtek meg az első halrudacskák Angliában. A halrudacskák népszerűsége Magyarországon a ’90-es években növekedett, és a gyerekeket is rá lehetett venni a halfogyasztásra. Kutatások szerint a heti egy alkalommal történő halfogyasztás 52 százalékkal csökkentheti a szívbetegségekből eredő halálozás kockázatát. A halrudacskák minőségét a felhasznált alapanyag, a feldolgozási mód, a panír és a hűtőlánc betartása is befolyásolja.