Karinthy Frigyes: A hirosztoló se ítéli szentéletűnek – a vendégségben sem

Jókai malacot etetett ezüstkanállal, Kosztolányi nyerskoszton élt: írók és ételek szenvedélyes viszonya. Neked megegyezik valamelyikükkel az ízlésed?

Az írók és költők magánélete jelentős hatással lehet műveik értelmezésére. Ez a téma hosszú éveken keresztül vitatott volt az irodalomtudományban. A gasztronómia az irodalomban kevéssé hangsúlyos, de Nyáry Krisztián legfrissebb kötetéből kiderül, hogy az étel és az evés is fontos motívum lehet. A könyv bemutatja, hogyan befolyásolta nagy költőink és írónk életét és művészetét a gasztronómia. Jókai Mór példáján keresztül láthatjuk, hogy az írók különleges kapcsolatot ápolhatnak az étellel és az állatokkal. Ady Endre édesanyja főztje iránti szenvedélye is említésre méltó, hiszen még Párizsban sem talált helyettesítőt annak, amit édesanyja készített.

Tovább a cikkhez