A kép forrása: Dívány
Japánban több mint ezer éve széles körben fogyasztják a világ egyik legegészségesebbnek tartott élelmiszerét.
A miso paszta egy tradicionális japán konyhaművészet alapanyaga, amelyet sós vizes erjesztéssel készítenek szójababból, esetenként rizs vagy árpa hozzáadásával. Koji penészgombát is használnak a szójabab fermentációjához, amely az egyik alappillére a japán konyhának. A miso pasztát Japánban több mint ezer éve használják, és az egyik legegészségesebb és legtáplálóbb ételnek tartják. Számos egészségügyi előnye van, például javítja az emésztést, csökkenti a koleszterinszintet, erősíti az immunrendszert, és csökkenti a gyomorrák és szívbetegség kockázatát. A fermentált szójababpüré sokoldalúan felhasználható, levesekhez, pörköltekhez, szószokhoz, salátaöntetekhez, és édességek alapanyagaként is ajánlják. Magyarországon is többféle misó paszta kapható, amelyek fermentációs folyamatának eltérései különböző színű, textúrájú és ízűek.