A kép forrása: Dívány
Az Alzheimer-kór megelőzése pusztán az étrenddel nem lehetséges, de csökkentheted a kockázatot a megfelelő ételek fogyasztásával.
Az International Journal of Environmental Research and Public Health című folyóiratban 2018-ban közzétett tanulmány alapján a dió számos ásványi anyagot tartalmaz, mint például magnézium, vas, cink, bór, molibdén, réz, nikkel, mangán és kobalt. A mangán fontos szerepet játszik az egészséges csontok támogatásában, a kollagéntermelésben és a sebgyógyulásban. A dió gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, ami segíthet csökkenteni a rák, szívbetegségek és neurodegeneratív betegségek kialakulását. A diófogyasztás segíthet lassítani a kognitív hanyatlást az idősebb korosztálynál, és a mediterrán étrend követése csökkentheti a kognitív károsodás és demencia kockázatát. Az egyszeresen telítetlen zsírok fogyasztása segíthet megelőzni az Alzheimer-kór kialakulását, míg a telített zsírok gazdag étrend növelheti a demencia és Alzheimer-kór kockázatát. A dióban található polifenolos vegyületek támogathatják az agysejtek egészségét, új agysejtek képződését és az agysejtek közötti jelátvitelt.