A kép forrása: Dívány
Ez a baj a mikróban melegített ételekkel: mérgezővé válhatnak.
A Nebraska-Lincoln Egyetem kutatása kimutatta, hogy a mikrohullámú sütőkben használt műanyag edények komoly kockázatot jelenthetnek, mivel a melegítés során milliárd mikroműanyag és nanoműanyag részecske szabadul fel, amelyek mérgezők lehetnek. Az élelmiszerekben levő mikroműanyagok egészségügyi problémákat okozhatnak, és olyan káros anyagokat hordozhatnak magukkal, mint a Biszfenol-A vagy a ftalátok. Különösen aggasztó, hogy a csecsemők és kisgyermekek szervezetébe a legnagyobb relatív koncentrációban kerülnek be ezek a káros anyagok mikróban melegített ételek és tejtermékek fogyasztása révén. Az embrionális vesesejtek kísérleti megfigyelése során a műanyag részecskéknek kitett sejtek 77 százaléka elpusztult, ami jelzi a mikroműanyagok toxicitását fejlődő szervezetekben.