A kutatók rájöttek, melyik az az ősi élelmiszer, amit nemcsak étkezéshez, hanem mumifikáláshoz is használtak.
A kutatók arra a felismerésre jutottak, hogy a világ legrégebbi sajtjában találhatóak az ősi kínai mumifikált halottak. A hosszú évekig tartó vizsgálatoknak köszönhetően kiderült, hogy az ősi mumifikáláshoz használt fehérre festő anyag valójában probiotikus lágy sajt, amelyet több ezer évvel ezelőtt készítettek tehén- és kecsketejből. A sajtban talált baktériumok és gombafajták hasonlóak azokhoz, amelyek a boltokban kapható kefirekben megtalálhatók. Hosszú idő után előkerült tehát a világ legrégebbi sajtjának receptje. A felfedezés segíthet abban, hogy jobban megismerjük az őseink étrendjét, gasztronómiáját és kultúráját. A kutatók továbbá megfigyelték, hogy az ősi sajt tejsavbaktériumai rokonságban állnak a Tibetből származó kefirmaradványokkal, ami segíthet a probiotikus baktériumok fejlődéstörténetének nyomon követésében.