A kép forrása: Dívány
Az ételérzékenység és -allergia kapcsán még még mindig rengeteg a tévhit. Szakértő segít a megértésben.
A glutén- vagy laktózérzékenység szinte már népbetegségnek számít. A felnőttek körében is kialakulhatnak ilyen ételérzékenységek, méghozzá 2-5 százalékos gyakorisággal. Az ételintolerancia kialakulása 15-30 százalékban jellemző a felnőttek esetében. Az allergia és intolerancia közötti különbség, hogy az allergiában a fogyasztott fehérje természetű anyaggal szemben zéró tolerancia van, míg az intolerancia esetén kevésbé jellemző. Az allergiás tünetek közé tartoznak a légúti és emésztőszervi panaszok, valamint az anafilaxiás sokk, mely életveszélyes állapotot jelenthet. Fontos tudni, hogy az intoleranciával rendelkezőknek nem ajánlott olyan ételeket fogyasztaniuk, amelyek nyomokban tartalmaznak olyan összetevőt, amire allergiásak.