A kép forrása: Dívány
Egy ételmérgezésért felelős baktériumról kiderült, hogy a bélben olyan reakciót indíthat be, ami Parkinson-kór kialakulásához vezethet.
A Parkinson-kórban szenvedő betegeknél a bélmikrobióma egyensúlya megváltozik, melynek következtében az Enterobacteriaceae családba tartozó baktériumok aránya növekszik a bélben. Az ilyen típusú mikrobák számának növekedése súlyosbíthatja a Parkinson-kór mozgással kapcsolatos tüneteit. A kutatások szerint az E. coli baktérium jelenléte a bélben kóros fehérjecsomók képződéséhez vezet, amelyek hasonlóak a Parkinson-kóros emberek agyában kialakuló fehérjecsomókhoz. Az öregedő agy sejtjeiben a dopamin reakcióba léphet az alfa-synuclein fehérjékkel, és hasonló folyamat történhet a bélben is, ahol bőségesen található dopamin. A kutatások eredményei szerint a nitrit felszabadulása és reakcióba lépése a vassal, valamint a vas oxidálása a dopaminnal, hozzájárulhat a fehérjecsomók képződéséhez, ami a Parkinson-kór kialakulásának egyik indikátora lehet.