A kép forrása: Dívány
Leginkább gyomorprobléma esetén szoktuk bevetni, pedig még sok más bajra is jó ez a finom fűszer.
A szerecsendió az ókori Egyiptomban is ismert és kedvelt fűszernövény volt, melynek számos jótékony hatást tulajdonítottak. Az őshazája Malajzia, de Brazíliában, Indonéziában és Nyugat-Indiában is termesztik. Magyarországon már 1395 körül említik írásos források, és az 1600-as évek második felében mint gyógynövényt ismerték el. Gyomorbántalmakra ajánlják, mivel erősíti a gyomrot, növeli az emésztőnedvek termelését, és gyorsítja a tápanyagok felszívódását. Szájüreg fertőtlenítésére, gyomorfekély és gyomorsavtermelés kezelésére is alkalmazzák. Kozmetikai célokra krémje szebbé varázsolhatja az arcbőrt, és stresszoldó hatású illóolaja növelheti a szellemi képességek hatékonyságát.