A kép forrása: Dívány
A vörös hús is lehet egészséges, de nem mindegy, melyik része, és hogyan készíted. Ezt az egyet azonban tudományos megalapozottsággal ajánljuk.
A sertés szűzpecsenye kivételesen sovány és puha hús, melyet ínyenc fogásként és egészséges húsként egyaránt érdemes számontartani. A kifejezés “egészséges hús” paradoxon lehet, de bizonyos halak húsát így kategorizálják, és a csirkemellre vagy a pulykahúsra is utalást tesznek. A vörös húsok, mint a marha, sertés, bárány és vadhús növelhetik a szívbetegségek és daganatos megbetegedések kockázatát. Ugyanakkor az amerikai kutatás eredményei szerint a fehér húsok előnyös élettani hatásokkal bírhatnak. A vörös húsok gazdagok vasban, cinkben, B6- és B12-vitaminokban, ugyanakkor telített zsírsav- és koleszterintartalmuk magasabb a fehér húsokénál. Ha zsírszegény húst vagy korszerű konyhatechnológiát választunk, akkor a vörös húsokat egészségesen fogyaszthatjuk.