A kép forrása: Dívány
Nem ez az első adalékanyag, amelyről kiderült, hogy fogyasztásával árthatunk magunknak.
Az E551-es kóddal jelölt szilícium-dioxid adalékanyag fogyasztása elősegítheti a cöliákia kialakulását azoknál, akik genetikai hajlamúak a betegségre. Az E551-es adalékanyagnak negatívan befolyásolhatja az étrendi fehérjék orális toleranciáját, ami az immunrendszer gyulladásos reakcióját váltja ki a táplálékkal bevitt fehérjékre. A francia-kandai kutatócsoport által végzett vizsgálat során egereknek napi rendszerességgel adtak E551-et, és megfigyelték, hogy az orális toleranciaszint alacsonyabb lett, valamint a bélgyulladás mértéke nőtt. Az E551 csökkentette a gyulladáscsökkentő vegyületek előállításáért felelős bélrendszeri immunsejtek számát, és rontotta az autoimmun eredetű lisztérzékenységre hajlamosító géneket hordozó egereknél a betegséggel kapcsolatos gyulladásjelzők szintjét. Az E551-et számos feldolgozott élelmiszerben használják csomósodásgátlóként, többek között levesekben, fűszerekben, gabonaalapú anyatej-helyettesítő tápszerekben, instant kávékban, kakaókeverékekben és fagyasztva szárított tésztákban.