Veszélyes vegyi anyag a konyhánkban: Növényvédőszert találtak a hazai élelmiszerekben

Veszélyes vegyi anyag a konyhánkban: Növényvédőszert találtak a hazai élelmiszerekben

Egy teszt a vizsgált 19 élelmiszer közül 17-ből mutatott ki az egészségre potenciálisan veszélyes növényvédőszer-maradványokat.

A tortilla elkészítése egyszerű alapanyagokból történik, azonban egy német tesztoldal vizsgálata szerint a legtöbb termékben ásványolaj-maradványokat és növényvédőszer-maradékokat találtak. Ezek között volt glifozát, deltamethrin és pirimifosz-metil is, melyek rákkeltő hatásúak lehetnek. Az ásványolaj-komponensek közül a fő veszélyforrás az aromás szénhidrogének csoportja. Több termékben peszticid anyagokat és/vagy hatóanyag-maradványokat is kimutattak, melyek között olyan veszélyes anyagok is szerepeltek, mint a deltametrin, pirimifosz-metil és glifozát. A sótartalom két esetben túl magasnak bizonyult, pedig a túlzott sófogyasztás szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet. Az adalékanyagokkal kapcsolatban is problémák merültek fel, bár egy biotermék bizonyította, hogy ilyen anyagok nélkül is lehet megfelelő minőséget elérni. A teszten részt vevő termékek egyharmada a vizsgálat miatt gyenge vagy nem kielégítő minősítést kapott.

Tovább a cikkhez