A kép forrása: Dívány
A xantángumit egyes élelmiszerek és gyógyszerek előállításához használják. De vajon milyen hatása van az egészségre?
A xantángumi egy poliszacharid, melyet egy baktériumfaj állít elő a cukor erjesztésekor, a 60-as években fejlesztették ki. Főleg stabilizátorként és sűrítőszerként használják az élelmiszerek javítása érdekében. A xantángumit gyakran tartalmazó termékek közé tartoznak a szószok, salátaöntetek, gluténmentes pékáruk és tejtermék-helyettesítők.
A cöliákiában szenvedőknek kerülniük kell a glutén nevű fehérjét. A legtöbb ember jól tolerálja, egyeseknél kellemetlen tüneteket okozhat, mint a puffadás, a gázképződés és a laza széklet, hasmenés. A xantángumit gyakran használják gluténmentes lisztben, hogy ugyanazt a hatást érjék el. Mivel ez egy élelmiszer-adalékanyag, nem árt észben tartani, hogy mértékkel kell fogyasztani. Nem ajánlják koraszülött csecsemőknek, ugyanis összefüggésbe hozták egy súlyos emésztési problémával, a nekrotizáló enterokolitisszel.