A középkor italkultúrája: Az alkoholfogyasztás okai és következményei a vízminőségen túl

A középkor italkultúrája: Az alkoholfogyasztás okai és következményei a vízminőségen túl

Sokan azt hiszik, régen a szennyezett ivóvíz miatt mindenki a sörhöz fordult, – pedig ez korántsem volt igaz.

A középkorban a sörfogyasztás mítosza valójában több elmélet alapján alakult ki. Az egyik elmélet szerint a középkori írásos művek és emlékek alapján alakult ki a sörivók mítosza, például Shakespeare darabjai tele voltak részeges szereplőkkel, ami a dorbézolásra inspirálta az embereket. A másik elmélet szerint a középkori emberek gyakran ittak sört és vizet együtt, mivel a sör sokak étrendjének alapeleme volt. Az ivóvíz hiánya csupán alibi volt, hiszen a középkorban rengeteg tiszta víz állt rendelkezésre, és a szűrt csapvíz fontos összetevője volt az egészség megőrzésének. A középkorban átlagosan 1 százalék körül mozgott a sör alkoholtartalma, így sokan az elvesztett kalóriákat pótolták a folyékony kenyérrel. A felsőbb osztályok inkább a borokhoz és egyéb szeszes italokhoz nyúltak, míg a munkásosztálytól a nemesekig mindenki élvezte a szeszes italok, különösen a sör fogyasztását.

Tovább a cikkhez