A legveszélyesebb E-számos adalékanyagok: Fejfájás, hányinger és hasmenés a lehetséges következmények

A legveszélyesebb E-számos adalékanyagok: Fejfájás, hányinger és hasmenés a lehetséges következmények

Az élelmiszeripar számos káros adalékanyagot használ a termékek elkészítéséhez.

Az E-számok élelmiszer-adalékanyagokat jelölnek, amelyek kis mennyiségben kerülnek az élelmiszerekbe technológiai céllal. Ezek közé tartoznak például színezékek, édesítőszerek, tartósítószerek, antioxidánsok, savanyúságot szabályozó anyagok, sűrítők, zselésítők, stabilizátorok és ízfokozók. Az E-számok általában három vagy négy számjegyű kóddal vannak jelölve az Európai Unióban, és funkciójuk szerint különböznek. Bár a legtöbb E-szám ártalmatlan, néhány káros és veszélyes lehet nagy mennyiségben. Fontos, hogy vásárláskor figyeljünk az élelmiszerek címkéjére, és tájékozódjunk a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) oldalán. A lejáratközeli termékek vásárlásakor is érdemes odafigyelni a termékcímkére, és informálódni arról, mire érdemes figyelni.

Tovább a cikkhez