A kép forrása: Femina.hu
Kiderült, hogy örök vegyületek még annál is veszélyesebbek, mint azt addig gondolták a kutatók.
Az “örök vegyületek”-nek nevezett PFA-k káros hatásai közé tartozik az immunrendszer gyengülése és a pajzsmirigyrák kockázatának növekedése. Ezek a mesterséges vegyianyagok már az 1940-es évektől használatosak különböző fogyasztási cikkek előállításakor, és széles körben elterjedtek. Az Európai Parlament egészségügyi válságnak nevezi a PFA-k expozícióját, mivel a pajzsmirigyrák előfordulásának növekedésével is összefüggésbe hozhatók. Egy tanulmány szerint a perfluoroktánszulfonsavval (PFOS) kitett betegeknél 56%-kal nőtt a pajzsmirigyrák kockázata. A kutatók sürgős intézkedéseket sürgetnek a PFA-k szabályozására és eltávolítására, mivel már szinte lehetetlen elkerülni őket mindennapi tevékenységeink során.