A kép forrása: Femina.hu
Veszélyesnek ítélte az EU ezt az ízesítést.
Az EU élelmiszer-biztonsági hatósága betiltotta a füstölt szalonnás ízesítésű élelmiszerek forgalmazását, mivel az ízesítőaromák egészségre gyakorolt hatásairól végzett kutatások szerint egészségügyi kockázatokkal járhatnak. A tiltás magában foglalja a füstölt szalonnás ízesítésű csipszeket is, mivel a füstaromák növelik a rák kialakulásának kockázatát. A vizsgálatok kimutatták, hogy a füstös ízek létrehozásához használt vegyi anyagok sejtkárosító hatással rendelkeznek, amely növelheti a rák és más örökletes betegségek kialakulásának kockázatát. Az EU területéről teljesen száműzik az ilyen ízesítésű élelmiszereket, és a gyártóknak két év alatt el kell távolítaniuk ezeket a termékeket az uniós tagállamok boltjaiból.