Az “Egészségesnek tartott, de káros: Az édesítőszer, ami növeli a szívroham és a stroke kockázatát” cím lehet hatásos ebben az esetben.

Az "Egészségesnek tartott, de káros: Az édesítőszer, ami növeli a szívroham és a stroke kockázatát" cím lehet hatásos ebben az esetben.

Meglepő dolog derült ki egy népszerű édesítőszerről, ami olyan súlyos szív-érrendszeri betegségek rizikóját növeli, mint a stroke vagy a szívroham.

Egy új kutatás szerint a xilit nevű édesítőszer használata növelheti a szívroham és a stroke kockázatát. A xilitol, vagyis E 967 jelzéssel rendelkező cukoralkohol számos termékben megtalálható, és a kutatás szerint nagy mennyiségben fogyasztva vérrögképződéshez és trombózishoz vezethet. A kutatásban részt vevők között nagyobb volt a szív- és érrendszeri betegségek kockázata azoknál, akiknek magas volt a xilitol szintje a vérplazmájukban. Szakértők szerint a xilitol hatásait még jobban kellene megérteni, és kerülni kellene a nagy mennyiségű fogyasztását, mivel növelheti a vérlemezkék ragadósságát, vagyis a vérrögképződés kockázatát. Az új kutatás nyit egy új fejezetet a cukorhelyettesítők és a szív egészsége közötti kapcsolat megértésében.

Tovább a cikkhez