A kép forrása: Femina.hu
A maltodextrin káros hatásai a bélrendszert is károsíthatják.
A cukorbetegek, inzulinrezisztenci\u00e1val k\u00fczd\u0151k\u00e9nt szigor\u00fa \u00e9trendet kell k\u00f6vetni\u00fck v\u00e1s\u00e1rl\u00e1s sor\u00e1n, hogy elker\u00fclj\u00e9k az eg\u00e9szs\u00e9gtelen adal\u00e9kanyagokat. Az aszpart\u00e1m\u00e9 kz\u00fcl\u00e9s\u00e9vel der\u00fclt ki, hogy n\u00f6veli a r\u00e1k kialakul\u00e1s\u00e1nak kock\u00e1zat\u00e1t. A maltodextrin magas glik\u00e9mi\u00e1s indexe n\u00f6veli a 2-es t\u00edpus\u00fa cukorbetegs\u00e9g, elh\u00edz\u00e1s \u00e9s magas koleszterinszint kock\u00e1zat\u00e1t. A maltodextrin fogyaszt\u00e1sa cs\u00f6kkentheti a j\u00f3 bakt\u00e9riumok sz\u00e1m\u00e1t a b\u00e9lrendszerben, \u00e9s n\u00f6velheti a k\u00e1rosak\u00e9t. T\u00falzott fogyaszt\u00e1sa allergi\u00e1s reakci\u00f3kat, gyullad\u00e1sos betegs\u00e9gek kialakul\u00e1s\u00e1t \u00e9s s\u00falymegn\u00f6vel\u00e9st okozhat. A maltodextrint \u00e9trend-kieg\u00e9sz\u00edt\u0151kben, \u00e9telben \u00e9s italokban haszn\u00e1lj\u00e1k.