Az “Élelmiszerekben lévő veszélyes anyag növelheti a szívroham kockázatát: kutatás eredményei” címet alkalmasnak találom erre a témára.

Az "Élelmiszerekben lévő veszélyes anyag növelheti a szívroham kockázatát: kutatás eredményei" címet alkalmasnak találom erre a témára.

Ez az anyag nagyon rosszat tesz a szív-érrendszerrel, és ezt csak nemrég sikerült bebizonyítaniuk a kutatóknak.

Egy friss kutatás rámutatott arra, hogy egy veszélyes anyag, mely sok élelmiszerben megtalálható, növelheti a szívroham és az agyvérzés kockázatát is. A kutatócsoport Olaszországban 257 szív-érrendszeri betegségben szenvedő résztvevő körében vizsgálta a mikro- és nanoműanyagok jelenlétét az artériás plakkokban, és megállapították, hogy a betegek több mint felénél apró műanyagrészecskéket tartalmazó lerakódások találhatóak. Azok, akiknél az artériás plakkok mikroműanyagokat és nanoplasztikumokat is tartalmaztak, mintegy négyszer nagyobb valószínűséggel szenvedtek szívrohamot vagy agyvérzést, mint azok, akiknél a plakkok műanyagmentesek voltak. A kutatók rámutattak arra, hogy a mikroműanyagok az emberi szervezetbe nemcsak az ételekből, de a légszennyezés és a folyók szennyezettsége által is bekerülhetnek.

Tovább a cikkhez