Az ijesztő igazság a műanyag palackok és dobozok veszélyes egészségügyi kockázatairól

Az ijesztő igazság a műanyag palackok és dobozok veszélyes egészségügyi kockázatairól

Meglepő dologra világított rá egy friss kutatás.

Kutatók közvetlen kapcsolatot találtak a biszfenol A (BPA) és az inzulinérzékenység csökkenése között, ami a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának lehetőségét vetítheti előre. A BPA egy műanyaggyártásban használt adalékanyag, mely polikarbonát műanyagok előállításához széles körben használt. Az Amerikai Diabétesz Szövetség 2024-es tudományos ülésszakán kutatók bemutattak egy tanulmányt, mely bizonyítja a BPA inzulinérzékenységet csökkentő hatását, és felhívják a figyelmet a BPA-kitettség biztonságos határértékeinek újragondolására. Az Európai Bizottság javaslata szerint 2024 végéig tiltsák be a BPA-t az élelmiszerekkel vagy italokkal érintkező termékekben. A BPA hormonkárosító hatásai több egészségügyi problémáért felelhetnek, mint például rákos megbetegedések, cukorbetegség, hormonális zavarok, férfitermékenység károsodása, valamint autizmus és figyelemzavar.

Tovább a cikkhez