Az “Óvatosság nélkül fogyasztott étrend-kiegészítők, ami veszélyeztetheti a máj egészségét” címet ajánlom erre a témára.

Az "Óvatosság nélkül fogyasztott étrend-kiegészítők, ami veszélyeztetheti a máj egészségét" címet ajánlom erre a témára.

A természetes étrend-kiegészítők egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, ám nem megfelelően alkalmazva károsíthatják a májat.

Egy friss kutatás szerint a természetes étrend-kiegészítők közül néhány károsíthatja az egészséget, ha nem megfelelően használják azokat. A Michigani Egyetem kutatói közel tízezer ember adatait vizsgálták 2017 és 2021 között, és megállapították, hogy az amerikai felnőttek 4,7%-a használt potenciálisan mérgező étrend-kiegészítőt az elmúlt hónapban. A kutatás szerint az elterjedt növényi alapú étrend-kiegészítők, mint például a zöld tea, kurkuma és ashwagandha, akár a máj károsodásához is hozzájárulhatnak. Sok felhasználó nem orvosi utasításra szedi ezeket a növényi kiegészítőket, és a szakemberek aggodalmukat fejezik ki, mivel a legtöbben nincsenek tisztában a kiegészítők túladagolásával járó kockázatokkal. A gasztroenterológusok szerint a gyógynövény alapú és egyéb étrend-kiegészítők felelősek lehetnek a gyógyszeres májkárosodásos esetek egyre nagyobb százalékáért.

Tovább a cikkhez