A kép forrása: Femina.hu
Ezek az ételek egy lignán nevű, rákellenes anyagban bővelkednek.
A rák Magyarországon is népbetegségnek számít, és mind a hörgő- és tüdődaganat, mind az emlődaganat gyakori. A WHO kiemeli az egészségtelen életmódot, a mozgásszegény életet és a helytelen táplálkozási szokásokat kockázati tényezőként. A lignánok rákellenes hatását és szív-érrendszeri betegségek kockázatcsökkentő hatását mutatták ki. Rendszeres fogyasztásuk javasolt a szívproblémák megelőzése érdekében. A lignánok a fitoösztrogének közé tartoznak, és pozitív hatással vannak az ösztrogén termelődésére, valamint a hormonháztartásra. A lignánok csökkenthetik a koszorúér-betegségek és egyéb szív-érrendszeri megbetegedések rizikóját, valamint gátolhatják a rákos sejtek szaporodását.