Egészségtelen ételek, amelyek kockázatot jelenthetnek az agyra és a testsúlyra – Alternatívák, amelyekkel helyettesítheted

A cukros üdítők, péksütemények és mirelit ételek nagyon rossz hatással vannak az agyra.

A Neurology szaklapban megjelent tanulmány szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása összefüggést mutat a demencia és az Alzheimer-kór kialakulásának növekedése között. A kutatás eredményei szerint a rendszeres ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása akár 25 százalékkal is megnövelheti a demencia kockázatát, és 14 százalékkal növelheti az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét. A kínai Tianjin Orvosi Egyetem kutatói több mint 72 ezer 55 évesnél idősebb nő és férfi étrendjét és egészségügyi adatait vizsgálták egy éven keresztül. Az eredmények alátámasztják, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek gyakori fogyasztása növeli az elhízás, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a rák, a szívbetegségek, a stroke és a korai halálozás kockázatát. Az étrendben a friss alapanyagokból készült fogások előnyösebbek, mint a feldolgozott élelmiszerek, és a változtatás kicsiben is elkezdhető. A megfelelő testsúly fenntartásához elengedhetetlen a fizikai aktivitás és a sport.

Tovább a cikkhez