A kép forrása: Femina.hu
Bizonyos ételek fogyasztása komoly egészségügyi kockázatokkal járhat.
Az ultrafeldolgozott ételek, mint például a chipsek, felvágottak és egyéb olyan élelmiszerek, melyek több gyártási folyamaton esnek át, komoly egészségügyi rizikót jelenthetnek: akár 10%-kal növelhetik a halálozási kockázatot az idősebb felnőttek körében. A kutatás során több mint félmillió résztvevő étrendjét és egészségügyi állapotát követték nyomon közel 23 éven keresztül. Az ultrafeldolgozott ételek általában nagy mennyiségű hozzáadott cukrot, egészségtelen zsírokat és adalékanyagokat tartalmaznak, miközben gyakran olyan esszenciális tápanyagokat nélkülöznek, mint a rostok és vitaminok. A kutatás az US NIH-AARP Diet and Health Study adataira épült, és különleges figyelmet fordított arra, hogy az ultrafeldolgozott ételek fogyasztása hogyan befolyásolja az idősebb felnőttek halálozási kockázatát. A kutatók felfedezték, hogy az ultrafeldolgozott ételek fogyasztása az egészséges életmódbeli tényezőktől függetlenül is növelheti a halálozási kockázatot, hosszú távon káros hatással lehet a szív- és érrendszerre, valamint a vesefunkcióra.