Egy új diéta csökkenti a szívelégtelenség kockázatát nőknél: friss kutatás eredményei

Egy új diéta csökkenti a szívelégtelenség kockázatát nőknél: friss kutatás eredményei

Egy friss kutatás szerint az étrend megválasztása jelentősen befolyásolhatja a szívelégtelenség kockázatát – különösen a nők esetében.

A szívelégtelenség súlyos egészségügyi probléma világszerte, Magyarországon nagyjából 200 ezer embert érint. Egy európai kutatás szerint a mediterrán diéta követése jelentős mértékben csökkentheti a szívelégtelenség kockázatát, különösen a nőknél. Az étrend alapja a friss, feldolgozatlan élelmiszerek fogyasztása, melyekben megtalálhatók az egészséges zsírok. A kutatást végző szakértők szerint az étrend gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságai magyarázhatják szívvédő hatását. Emellett javítja az endothel funkciót, csökkenti a gyulladást és az oxidatív stresszt, valamint segíthet a vérzsírszint csökkentésében.

Tovább a cikkhez