Fértőző baktérium veszély Magyarországon: A gyomorrák legfőbb rizikófaktora

A gyomorrák tünetmentesen is jelen lehet, a leggyakoribb okairól szakorvos beszélt.

A gyomorrák globális szinten növekvő tendenciát mutató betegség, évente, kortól függetlenül, 2500 magyar lakos életét oltja ki. A kialakulást jelentősen csökkentheti a szűrés és a tudatos életmód, például a dohányzás és a nehéz ételek kerülése. A betegség kialakulását további rizikófaktorok, így a Helicobacter pylori baktérium, genetikai terheltség és stressz is befolyásolhatja. A Helicobacter pylori fertőzés fontos rizikófaktor, amely felelős a gyomorrák kialakulásához szorosan kapcsolódó egyéb gyomorbetegségekért. A betegség időbeni felismerése kihívást jelent, ezért az érintett területeken gasztroszkópos szűrőprogramokat szerveznek, ami az előfordulási gyakoriságot csökkentheti.

Tovább a cikkhez