Figyelemre méltó felfedezés: Az elterjedt édesítőszer vérrögképződés kockázatát növelheti

Figyelemre méltó felfedezés: Az elterjedt édesítőszer vérrögképződés kockázatát növelheti

Óvatos légy, ha ilyen édesítőszert használsz!

Egy friss kutatás szerint az eritrit nevű kalóriamentes édesítőszer növelheti a vérrögképződés kockázatát több mint kétszeresére. A kutatásban résztvevő egészséges embereknél az eritrit fogyasztása jelentősen növelte a véralvadás mértékét, ami vérrögképződéshez vezethet. Stanley Hazen kutató 2023-as és frissebb tanulmányai is hasonló eredményekre jutottak. A magas eritritszint kétszeresére növelte a szívroham vagy stroke kockázatát, és a cukorral szemben az eritrit befolyásolta a véralvadást. A kutatók kiemelték, hogy a vizsgálatok egészséges embereken végezték, és azt is hangsúlyozták, hogy az alkalmilag fogyasztott cukorral édesített édességek előnyösebbek lehetnek. A fogyasztóknak óvatosan kell kezelniük az eredményeket, mivel az iparági szervezet szerint a kis csoport és a nagy mennyiség miatt kérdésesek a kutatás eredményei.

Tovább a cikkhez