A kép forrása: Femina.hu
Egy 2023-ban végzett kutatás szerint egyes italok gyakori fogyasztása szorosan összefügg a demencia kialakulásával.
Brit kutatók azt találtak, hogy a demencia kockázata összefügg a cukros üdítők fogyasztásával, míg az alacsony szénhidrát- és cukortartalmú étrend csökkentheti a kognitív funkciók hanyatlásának rizikóját. Világszerte több mint 55 millió demenciás eset van, és évente 10 millióval nő az előfordulási aránya. Jelenleg nincs hatékony kezelés a demencia megelőzésére vagy visszafordítására. Több vizsgálat is összefüggést mutat a helytelen étrend és a kognitív hanyatlás között, például a magas cukortartalmú ételek és italok gyakori fogyasztása demencia kialakulásához vezethet. Az alacsony cukor- és szénhidráttartalmú étrend javíthatja a glükózszabályozást \