A kép forrása: Femina.hu
Egyre több a gyógyszertárokban is kapható ételallergia-gyorsteszt, és sokan erre építik fel az étkezési szokásaikat.
Dr. Balogh Ádám szerint az IgG-alapú gyorstesztek nem elegendőek az ételféleségek okozta panaszok beazonosításához, mivel a saját magunk által leletezett eredmények tévútra vihetnek bennünket. Az allergológus szerint egyre többen az ún. mentes élelmiszerek után kutatnak, de sokan hibásan állítanak fel allergiadiagnózist anélkül, hogy orvosi vizsgálaton vettek volna részt. Az IgG-alapú tesztek alkalmatlanok az ételallergiák és ételintoleranciák vizsgálatára, ezért fontos a szakorvosi vizsgálat, hogy pontosan meg lehessen állapítani, milyen panaszokat okozhat az adott étel vagy összetevő. Az ételallergia az immunrendszer közvetítésével létrejövő reakció, melynek során az adott élelmiszerrel vagy komponensével szemben az immunrendszer ellenanyagokat termel, melyeket az allergiavizsgálatok során lehet mérni.