A kép forrása: Femina.hu
Az étkezések után ingadozhat a vérnyomás, pedig ez néhány étrendi “szabály” betartásával megelőzhető lenne.
Az étkezés után a vérnyomás megváltozhat az emésztés és anyagcsere-folyamatok miatt. A vérnyomást szisztolés és diasztolés értékekkel mérjük, a normál érték általában 120/80 Hgmm körüli. Az étkezések hatással vannak a vérnyomásra, a magas nátriumtartalmú ételek emelhetik, míg a káliumtartalmú ételek csökkenthetik. Az étkezések után a szervezet hormonokat bocsát ki, amelyek közvetett hatást gyakorolnak a vérnyomásra, például az inzulin ellazíthatja az ereket. Az étkezés utáni vérnyomásesés főleg idősebb korban fordul elő, és egyeseknél nagyobb ingadozást okozhat, de az életmód és az egészséges táplálkozás segíthet a kezelésben.