A kép forrása: ripost
Csak egy ideig nem tudjuk megkóstolni.
A Wisconsin-Madison Egyetem hallgatói egy olvadásbiztos fagylaltot találtak fel, amely zöld teában és bogyós gyümölcsökben található vegyületek segítségével képes szobahőmérsékleten is megtartani az eredeti állagát akár 4 órán keresztül. A polifenol nevű vegyületek kölcsönhatásba lépnek a tejszínben lévő zsírokkal és fehérjékkel, hogy besűrítsék a keveréket, így hosszabb ideig megőrzi formáját. A kutatók szerint további vizsgálatok szükségesek a polifenolok pontos mennyiségének meghatározásához, hogy a fagyi megőrizze a formáját, ugyanakkor a vegyületek ne befolyásolják az ízét. Az új fagylalt stabilizáló hatású polifenolokat használ, melyek természetesebb alternatívát jelenthetnek a hagyományos stabilizátorokkal szemben, és egészségesebbek is. Cameron Wicks, az egyetem élelmiszertudományi tanszékének PhD-hallgatója szerint aki megérti a mögötte álló tudományt, az képes lehet jobbá és fenntarthatóbbá tenni az élelmiszereket.