Az ünnepi asztal megidézi Krisztus könnyeit – a húsvéti ételben rejtőzik

Az ünnepi asztal megidézi Krisztus könnyeit - a húsvéti ételben rejtőzik

A húsvéti ételek eredetéről is mesélt a katolikus pap.

Hagyományos ételek kerülnek a legtöbb helyen a húsvéti asztalra. Paskó Csaba, vajdasági katolikus magyar pap és séf készséggel beszélt lapunknak a különböző fogások eredetéről és értelméről. A húsvét legfontosabb tartalma, hogy a megtestesült, 2. isteni személy önként vállalta értünk a kereszthalált, majd feltámadt. Természetesen minden keresztény nemzetnek megvannak a maga ünnepi hagyományai is, melyek azt is magukba foglalják, hogy mi kerül az asztalra. A feltámadás a kereszténység legnagyobb ünnepe, emlékeztet az emberiség újjászületésére is. A húsvéti időszakot egy 40 napos böjt előzi meg, majd a bőség megélése következik az ünnep alkalmával. Tipikus húsvéti ételek: bárány, tojás, kalács, sonka, kolbász, hurka, retek, újhagyma, és a torma.

Tovább a cikkhez