A kép forrása: ripost
Ezek a zöldségek lejjebb viszik a vérnyomást.
Világszerte több mint egymilliárd felnőtt embernek magas a vérnyomása, amit ha nem kezelnek megfelelően szélütéshez vagy szívrohamhoz is vezethet. A magas vérnyomás csökkentésében a gyógyszerek, elegendő mozgás és a speciális étkezés is segíthet. A friss kutatás szerint a keresztesvirágú zöldségek fogyasztása csökkentheti a magas vérnyomást, és ennek hatására a súlyos szív- és érrendszeri betegségek kockázata is csökkenhet. A magas vérnyomás komoly kockázati tényező az érrendszeri, szív- és vesebetegségek kialakulásában, valamint a stroke, a szívinfarktus, a szívelégtelenség, az artériatágulat és a perifériás artériás betegség esetén. Az enyhe vérnyomás-emelkedés akár károsodást is okozhat a szervezetben, és évente 7 millió ember halálát okozza. A keresztesvirágú zöldségek közé tartozik például a karfiol, a brokkoli, a kelkáposzta és a kelbimbó. Fontos azonban megjegyezni, hogy a keresztesvirág-hangsúlyos étkezés nem megoldás a magas vérnyomásra, csupán segíthet kezelni azt, kiegészítésként. Azoknak, akiknek tartósan magas a vérnyomásuk, javasolt először a háziorvos vagy kardiológus szakorvos felkeresése.