Éttermi jégkockák a felmérés szerint baktériumokkal szennyezettek

Éttermi jégkockák a felmérés szerint baktériumokkal szennyezettek

Német jégkockákról derült ki, hogy szennyezettek.

Egy német hatósági felmérés kimutatta, hogy a jégkockakészítő gépek komoly része baktériumokkal szennyezett, valamint higiéniai szempontból sem megfelelő. A részletes elemzés során többféle kórokozó baktériumot azonosítottak a jégkockákban, melyek többek között húgyúti fertőzéseket, hashártyagyulladást, tüdőgyulladást, ritkán szívbillentyű-gyulladást és hasmenést okozhatnak. Fontos hangsúlyozni, hogy a laborvizsgálatokon Magyarországon használt jéggépekből vett mintát nem vizsgáltak. A német Szövetségi Fogyasztóvédelmi és Élelmiszerbiztonsági Hivatal a higiénia betartásának fontosságát hangsúlyozta, és javasolta, hogy a gépeket rendszeresen tisztítsák és fertőtlenítsék, valamint a vizet csak a lehető legrövidebb ideig tartsák benne, hogy a jégkocka és a zúzott jég szennyeződésének kockázata a minimálisra csökkenthető legyen.

Tovább a cikkhez