A kép forrása: ripost
Egy átlagos magyar éves szinten 65,5 kilogramm élelmiszer kidobásáért felelős.
Az élelmiszerhulladék problémája komoly és felelőssé tehetők érte a háztartások és a gazdaság szereplői is. A tervezés és odafigyelés sokat tehet ellene, és az élelmiszermentő szemléletnek való csatlakozás is segíthet. Becslések szerint az előállított élelmiszerek majdnem egyharmada, azaz közel 1,3 millió tonna landol a kukában, ami nagy veszteség víz és gáz energiaforrás szempontjából. Az ENSZ Fenntartható Fejlődési Célok között szerepel az élelmiszerhulladékok mennyiségének csökkentése és az élelmiszermentő szemlélet népszerűsítése, mint globális célkitűzés. A Nébih ajánlást tett közzé az élelmiszerek tárolására, hangsúlyozva az egyéni mérlegelés fontosságát a fogyaszthatóság megállapításában.