A kávéfogyasztás csökkenti a koronavírus-fertőzés esélyét

Nem a koffein, hanem a kávé tartalmaz a fertőzést gátló anyagokat. Ezért a hatást észlelték koffeinmentes és instant kávé esetében is.

Egy új laborkísérlet szerint a kávé gátolja a koronavírus sejtekbe jutását, ez a hatás többféle mutáció esetén is megfigyelhető volt. A kávé gátolja a vírus tüskefehérjéjének kötődését az emberi receptorhoz, ezzel csökkentve a fertőzés kockázatát. Az hatás olyan kávéfajták esetén is észlelhető volt, amelyekben koffeinmentes kávé is szerepel, mivel nem a koffeinhez, hanem a klorogénsavhoz, izoklorogénsavhoz és más fenolszármazékokhoz kötődik. Korábbi megfigyelések szerint a kávéivók megfertőződési kockázata alacsonyabb, mint a nem kávézóké.

Tovább a cikkhez