A kép forrása: Dívány
Az élelmiszerek által okozott agyi elváltozások Alzheimer-kórhoz vezetnek.
Az Alzheimer-kórról szóló kutatásból kiderült, hogy a telített zsírokban gazdag étrend hozzájárulhat a betegség kialakulásához. A kutatás rámutatott, hogy a génműködést serkentő mikroRNS-molekulákra kifejtett hatása mechanizmusokat vált ki a betegség kialakulásában. Az állatkísérletek eredményei szerint a telített zsírokban gazdag étrend korábban indukálhatja az Alzheimer-kórt. Emellett az étrend romlása anyagcsereproblémákhoz vezet, ami összefüggésbe hozható az elhízással és a cukorbetegséggel. A kutatás azt is kimutatta, hogy bizonyos élelmiszerek, mint a vaj, margarin és sajt, káros hatással lehetnek az agy egészségére, és javasolja a kiegyensúlyozott étrend fontosságát az Alzheimer-kór megelőzésében.