A kép forrása: Dívány
A kutatás bebizonyította, hogy jelentősen csökken általa a nők körében a rák és a szívbetegségek kockázata.
A több mint 25 éven át folytatott mediterrán étrend jelentősen csökkentheti a halálozás kockázatát, beleértve a rákos megbetegedéseket és a szív-és érrendszeri betegségeket. A mediterrán diéta növényi táplálkozáson alapszik, és magában foglalja a gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonát, hüvelyeseket, magvakat és extraszűz olívaolajat. Az étrend szigorú betartása jelentősen csökkentette a korai halálozás, a rákos megbetegedések és a szív-és érrendszeri betegségek miatti halálozás kockázatát. A kutatások szerint a mediterrán diéta hosszú távon jótékony hatással van az egészségre, csökkentheti a mellrák, demencia, depresszió, cukorbetegség, magas koleszterinszint és memóriavesztés kockázatát. A mediterrán diéta szigorú követése 6 százalékkal csökkentette a bármilyen oknál fogva bekövetkező halálozás kockázatát, valamint 5 százalékkal a szívbetegség vagy rák miatti halálozást.