A kép forrása: Blikk
Természetesen, mint minden mást, ezt is egyénenként másként élhetjük meg, például annak függvényében, hogy melyik dósa-típushoz tartozunk. Ha még nem tudjuk, egy egyszerű dósa-teszt formájában kideríthetjük, hogy Vata, Pitta vagy Kapha típusok vagyunk-e. Az ayurveda, India ősi gyógyító rendszere, nagy hangsúlyt fektet a test, az elme és a környezet harmóniájára. A hőség időszakában különösen fontos a test hűtése és a pitta dósa, azaz a tűz és víz elemek kombinációjának kiegyensúlyozása.
A megfelelő táplálkozás segíthet csökkenteni a testhőt és a hőségérzetet. Kerülni kell a túlzottan fűszeres, csípős, olajos ételeket, és fontos az emelt folyadékbevitel. Az ayurveda javasolja a hűvösebb italokat, mint a testhőmérsékletünk. Hűsítő hatású gyógynövények közé tartozik a menta, borsmenta, koriander, rózsaszirom és az aloe vera. Magas víztartalmú zöldségek és gyümölcsök fogyasztása ajánlott, mint például a görögdinnye, uborka, spenót, és saláta. Hideg italokként javasolnak kókuszvizet, mentateát és kék spirulina lattét. A klorofill jó hatással van az emberi szervezetre, antioxidáns, méregtelenítő és vértisztító hatású. Az ashwagandha segít csökkenteni a stresszt és növeli az energiaszintet, ami segíthet mélyebb alvásban.